Yoga 4 Everybody in Arnhem

Yoga for everybody and every body
- Hatha yoga
- Kinderyoga
- Yoga in het park
- Fast pilates
- Holistische reiki
- Luisterkind
Blog
Blog
Lees hier over mijn ervaringen met yoga op de mat
en in het dagelijks leven .
Op Renske Blogt schrijf ik over
andere dingen die mij bezig houden.
Lees gerust mee!
Yoga bij griep
Posted on March 9, 2020 at 6:10 AM |
![]() |
De lente komt eraan en de zon schijnt weer vaker. Mensen bloeien op en voelen zich fitter. Maar na een winter met weinig daglicht en veel binnen zitten is je weerstand vaak laag. Ik hoor veel gesnotter en gehoest om me heen. Laatst was ik zelf ook even gevloerd. Mijn hele lichaam deed pijn en ik voelde me koortsig. Niks ernstigs, maar heel vervelend. Gelukkig kan yoga verlichting geven.
Luie yoga
Bij griep en koorts moet je geen intensieve yogahoudingen doen. Misschien zelfs helemaal geen houdingen. Meditatie is wel heel goed om te doen. Dit kan gewoon in bed. Liggend of zittend en lekker onder je dekbed. Liggend raakte ik, zonder echt in slaap te vallen, verstrikt in allerlei koortsdromen. Slapen vind ik een geweldig medicijn, maar dat lukt niet met overal pijn. Dus mediteerde ik zittend. Eerst kort wat yogaoefeningen tegen de pijn. Alles zo lui mogelijk. Niet forceren, eigenlijk alleen een beetje rekken alsof je net wakker bent.
- Voetzolen tegen elkaar en voorover hangen met je bovenlichaam.
- Armen boven je hoofd strekken, handen vast en ver naar achter reiken.
- Daarna opzij buigen
- Met gestrekte benen naar je voeten reiken
Alleen maar ademen
Daarna ga je zitten en dat hoeft niet kaarsrecht. Je mag jezelf ondersteunen met kussens of tegen het hoofdeinde van je bed. Zorg wel dat je een beetje rechtop zit. Dan kan de energie in je lichaam beter stromen, kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden en is er meer ruimte voor je longen. Dat laatste is wel fijn als je verkouden bent en je neus en luchtwegen verstopt zitten.
Adem een keer diep in en uit (desnoods door je mond) en volg daarna je adem met je aandacht. Voel hoe je inademt en hoe je uitademt. Dit is het enige.
Lekker slapen
Misschien komen er wel allemaal frustraties naar boven over hoe je je voelt. Duw die niet weg, maar ga gewoon door met je adem volgen. Doe de oefening zo lang je wil. Hopelijk geeft het wat rust en komen je lichaam en geest weer in balans en ben jij snel weer fit. Als je moe wordt en wil slapen, mag dat. Goed uitrusten is belangrijk voor je herstel. Dit mag je natuurlijk ook allemaal doen als je niet ziek bent.
Zwangerschapsyoga
Posted on March 2, 2020 at 5:40 AM |
![]() |
Vijf jaar geleden viel 2 maart ook op een maandag. Die dag was ik uitgerekend van mijn eerste kind, maar ze bleef nog even zitten. Dus ging ik die avond weer naar zwangerschapsyoga. Dat was fijn om te doen. Ook hoogzwanger kon ik nog bijna alle oefeningen meedoen.
Aandacht voor jou en je baby
In de lessen deden we oefeningen om het lichaam soepel en sterk te houden, veel ademhalingsoefeningen en een lange meditatie of visualisatie aan het eind. Vooral de ademhalingsoefeningen waren een voorbereiding op de bevalling. We oefenden hoe we weeën op konden vangen, maar ook hoe je een perswee tegen kunt houden als dat moet of hoe je kunt persen als je juist geen persweeën hebt.
Zwangerschapsyoga is een goede voorbereiding op je bevalling, maar ik deed het vooral omdat het fijn is tijdens de zwangerschap. Het is een moment waarop je bewust met je zwangerschap en baby bezig bent. Je bent met je lichaam bezig, maar ook met je geest en het geeft ontspanning. Ook het contact met andere zwangeren is fijn. Uit de groep van toen heb ik een bijzonder groepje overgehouden waar ik nog steeds mee omga.
Ademtechnieken voor de bevalling
Tijdens mijn eerste bevalling paste ik de ademtechniek toe die we iedere les uitgebreid oefenden. We noemden hem ook wel de schoonmoeder-ademhaling (link). Omdat onze docent zei dat je hem ook in lastige situaties kon gebruiken, “zoals bij de tandarts, of bij een vervelende schoonmoeder”. Ik heb hem gelukkig alleen bij de tandarts nodig en dat kan dan weer lastig zijn als je met je mond wijd open ligt. Maar ook tijdens mijn bevalling vond ik het lastig te doen. De weeën waren heel scherp en als ik ontspande voelden ze nog scherper. Ik kon beter al mijn spieren aanspannen en tussen de weeën door deze ontspannende adem toepassen.
Anders dus dan we in de les leerden. Net als bijna iedere bevalling. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, je zult altijd zien dat het anders gaat. Juist daarom was ik blij met de ademtechnieken. Toen na die scherpe weeën de persweeën uitbleven was ik blij dat ik met zwangerschapsyoga geleerd had hoe je moet persen. De verloskundige gaf dezelfde techniek aan.
Verwend door de docent
Bij mijn docent werden wij wel heel erg verwend. Aan het einde was er thee met zelfgebakken cake. En een van ons kreeg een voetmassage. Na de geboorte van mijn tweede dochter heb ik zelf een tijdje zwangerschapsyoga gegeven. Ik gaf geen voetmassages en had ook geen cake, maar het was fijn om de ervaring die ik zelf met zwangerschapsyoga had door te geven. Ik raad zwangerschapsyoga aan omdat het fijn is om te doen. Gewoon omdat het een rustige en zachte manier is om voor jezelf te zorgen. Niet zozeer als voorbereiding op je bevalling, als is het dat zeker wel.
Ik volgde zwangerschapsyoga bij Willie van Diek en zou die lessen nog een keer te kunnen volgen nog wel 10 keer zwanger willen zijn. Maar dat gaat niet gebeuren. Gelukkig geeft ze ook gewone yoga.
Yoga bij de kapper
Posted on June 6, 2019 at 7:20 AM |
![]() |
Bij zwangerschapsyoga leerde ik de diepe buikademhaling te gebruiken als techniek om beter om te gaan met pijn. Handig als je aan het bevallen bent, dat kan namelijk best een beetje pijnlijk zijn. Maar je kunt de techniek ook in lastige of spannende situaties toepassen. Bijvoorbeeld bij een sollicitatie of een gesprek waar je tegenop ziet. Of zoals onze docent zei: "bij de tandarts of bij een lastige schoonmoeder". Ik ben deze ademhaling daarom de schoonmoeder-ademhaling gaan noemen. Voor de grap, want bij mijn schoonmoeder heb ik hem niet nodig.
Pijn verlichten
Er zijn genoeg andere situaties waarin ik hem wel nodig heb. Bijvoorbeeld als ik weer eens met een gillende kleuter op pad ben of op een drukke plek ben. Maar ik gebruik de schoonmoeder-ademhaling vaker bij fysieke pijn. Niet dat het alle pijn laat verdwijnen. Het verlicht pijn een beetje en soms helemaal niet.
Vorige week nog bij de kapper, waar ik mijn haar uitgebreid liet föhnen. Dat heb ik wel vaker laten doen, maar het heeft nog nooit pijn gedaan. Volgens de kapper moest je pijn lijden om mooi te zijn. Al denk ik zelf dat het ook een tandje minder kan. De hete lucht brandde op mijn hoofd en gaf met het gevoel dat ik koorts had. Op sommige momenten dacht ik zelfs dat ik liever zou bevallen dan deze behandeling ondergaan. Ook trok de kapper soms zo hard aan mijn haar dat ik niet anders kon dan mijn nek in een rare bocht mee bewegen.
Diep ademen
Gelukkig dacht ik aan de schoonmoederademhaling. Diep en langzaam in- en uitademen. De aandacht weghalen van de pijn en richten op mijn buik. Het hielp een beetje. De gedachte aan vergankelijkheid hielp ook een beetje. 'Ook dit gaat voorbij'. Zoals alles in het leven is het maar een moment. Maar ik moet zeggen dat mijn haar na afloop prachtig zat. Langer dan een moment zelfs. Een week later zat het nog steeds mooi.
Ik laat het vast nog wel een keer föhnen, maar als het pijn doet onderbreek ik de behandeling. Fijn dat er technieken zijn om minder pijn te ervaren. Al hoef je de pijn natuurlijk niet op te zoeken. Het was wel weer een mooie ervaring van yoga in het dagelijks leven. Zo zie je dat je yoga niet alleen op de yogamat doet.
Energie door tijd en ruimte
Posted on April 19, 2018 at 4:30 AM |
![]() |
Wist je dat je reiki ook op afstand kunt ontvangen? Het maakt niet uit of dat een paar kilometer is of een paar duizend kilometer. Het maakt het alleen iets abstracter omdat de behandelaar en ontvanger elkaar niet kunnen zien en niet direct kunnen communiceren.Maar energie met je handen doorgeven is sowieso al een beetje abstract.
Als reiki op afstand geef doe ik dat altijd op het afgesproken tijdstip en niet zonder dat de ontvanger daar akkoord mee is gegaan. Je kunt reiki ook vooruit sturen. Jij wil het vanavond om 20u, maar dan kan ik bijvoorbeeld niet. Dat stuur ik het al eerder en kun jij het om 20u ontvangen. Het fijne daaraan is dat je er op dat tijdstip echt voor kunt gaan zitten om te ervaren wat er gebeurt. Al hoeft dat niet. Je kunt het ook krijgen terwijl je doorgaat met je dagelijkse dingen. Op het moment dat jij rust neemt besef je wat er gebeurd is. Soms heeft de energie ook tijd nodig om haar werk te doen. Laatst stuurde een vriendin mij reiki met als aandachtspunt mijn eczeemklachten. Ik voelde van alles, maar niet concreet dat de eczeem verdween. Pas een paar dagen later besefte ik dat ik sinds dat moment bijna geen last meer van mijn klachten had.
Het mooie van reiki op afstand vind ik dat je vaak minder verwacht en (het lijkt wel) of het daardoor juist beter werkt. Bij een rechtstreekse behandeling en eentje op afstand kun je altijd met een aandachtspunt werken. Fysieke of psychische klachten waar jij op dat moment iets mee wil. De energie gaat daar naartoe waar ze nodig is, maar je kunt het deels sturen. Dat merkte ik zoals gezegd laatst zelf. Maar ik kreeg ook een mooi voorbeeld van iemand die me vroeg reiki voor haar rugklachten te sturen, terwijl ze aan het koken was. Ik stuurde toen reiki nog niet vooruit en we konden samen geen geschikt tijdstip vinden. Zij had niets gemerkt van de behandeling. Tot ze mij de volgende dag zag en besefte dat ze de hele dag nog geen last van haar rug had gehad.
Bij het vooruit sturen van reiki krijg ik trouwens het idee dat het extra lang werkt. Vanaf het moment dat je erom vraagt gebeurt er vaak al iets. Je kiest er dan voor om je open te stellen voor deze helende energie. Maar vanaf het moment dat ik het je gestuurd heb is die energie al naar jou onderweg en is er iets in gang gezet. Het grappige vind ik dat je niet uit kan leggen hoe het werkt, maar het werkt. Soms is één behandeling genoeg om iets op te lossen en soms heb je meer behandelingen en tijd nodig om iets te laten helen. Het enige wat je kunt doen is je ervoor openstellen en het zelf ervaren. Neem contact met me op als je meer wil weten of dit zelf wil ervaren. Voor €15,- krijg je een reiki-op-afstandbehandeling, rechtstreeks of vooruitgestuurd. Of zelfs terug in de tijd gestuurd. Maar daarover vertel ik later meer.
Meer informatie over reiki vind je hier.
Tijd voor yoga
Posted on March 19, 2018 at 8:15 AM |
![]() |
Fysiek zwaar werk heeft zijn weerslag op je lichaam
Ik zat vorige week in het winkelcentrum te kijken naar een aantal glaszetters die een grote ruit moesten vervangen. Zwaar werk lijkt me dat. Ik zag eentje een beweging maken of zijn rug pijn deed. 'Zij hebben yoga op het werk nodig', dacht ik meteen. Dus gaf ik ze wat flyers en zei dat hun werkgever mij maar even moest bellen. Dat zagen ze wel zitten. Of hun werkgever er ook zo over dacht betwijfelden ze nog.
Toen zei ik dat ze ook mee kunnen doen met filmpjes op mijn site en Facebook-pagina. Die duren nog geen 10 minuten. Je hoeft de deur niet uit, je moet er alleen maar even tijd voor maken. Maar dat is juist het probleem. De tijd ervoor vrijmaken. Een van hen had problemen met zijn rug die hij door het werk op had gelopen. Massages hielpen wel, al had hij daar vaak niet eens de tijd voor.
Wat levert yoga je op?
Hoe kan het toch dat we vaak geen tijd kunnen vinden om kort yoga of iets anders wat goed voor je is te doen? We vinden het doodnormaal dat we allerlei werkgerelateerde klachten hebben of constant stress ervaren. Daar willen we van af. We weten alleen niet hoe. Ik denk dat het niet lukt omdat we het zo gewend zijn. Vaste gewoonten afleren is een van de moeilijkste dingen die er is. Wat je hierbij kan helpen is juist yoga onder werktijd. Veel mensen denken dat het verloren tijd is. Die mensen hebben waarschijnlijk ook nooit voldoende tijd gehad om het een tijdje uit te proberen. Het levert je namelijk een hoop op.
Zeker voor mensen met een fysiek beroep kan het ziekteverzuim er flink mee teruggedrongen worden. Ze maken en houden hun lichaam flexibel en sterk en vooral rug- en nekklachten kunnen er flink mee verminderd of zelfs voorkomen worden. Als je het maar doet. Dat gaat nu eenmaal het makkelijkst als het deel van je dagelijkse routine is, oftewel, van je werkdag.
Deelnemers van mijn vaste yogagroep bij een bedrijf doen regelmatig 45 minuten yoga. Niet eens iedere week, maar al wel langere tijd. Een vrouw van eind 40 zei dat ze haar hele leven nog niet zo soepel was geweest. Haar rug voelde beter aan dan in de jaren ervoor. Zij heeft zelf ervaren wat yoga voor je lichaam kan doen. Het brengt ook rust in je hoofd. Heel belangrijk in de drukke wereld met vaak hoge werkdruk van nu. Mensen vallen niet voor niets regelmatig om. Daardoor wordt de werkdruk voor de anderen weer hoger en na verloop van tijd is het eind zoek.
Een beetje yoga kan geen kwaad na dit zware werk
Yoga tussen de bedrijven door
Yoga helpt om dit te voorkomen en om mensen sneller te laten herstellen van psychische of lichamelijke klachten. Niet alleen voor de fysieke beroepen. Ook mensen die veel zitten hebben hier veel baat bij. Ik ben benieuwd of ik nog iets van deze glaszetters hoor. Hopelijk doen ze in ieder geval een keer mee met de oefeningen in mijn filmpjes. Alle beetjes helpen. Heel veel beetjes door de dag heen nog meer. Lees hier hoe je heel makkelijk yoga tussen de bedrijven door kunt doen.
Mediteren bij de rivier
Posted on November 14, 2017 at 4:15 AM |
![]() |
Precies op 1 september stopte ik met mediteren. Daarvoor mediteerde ik (bijna) iedere dag en was ik tot de conclusie gekomen dat dit heel goed voor me was. Al begon ik tijdens het mediteren vaak te bedenken wat ik daar dan over kon schrijven. Dat werkte frustrerend en zelfs een beetje demotiverend.
Toen we eind augustus op vakantie gingen heb ik dat nog vier dagen volgehouden en daarna ben ik er acuut mee gestopt. Ik miste het ook niet. Het lukte me deze vakantie om alle ervaringen en indrukken van de afgelopen tijd te laten bezinken en te kiezen voor wat ik nodig had. Dat voelde als een voortdurende staat van meditatie. Of misschien wel een gevolg van meditatie.
De Archeron-rivier
Misschien had het bezoek aan de magische Archeron-rivier (rivier de Styx) er ook iets mee te maken. Nu ik mijn dagboek nalees zie ik dat we daar op donderdag 31 augustus zijn geweest. De dag erna had ik geen behoefte meer aan mediteren.
Het water uit de bron van deze rivier zou helende krachten hebben en wie ervan drinkt zal eeuwig leven. Dat lijkt me wat hooggegrepen, maar als je gelooft dat het leven niet stopt bij de dood leef je inderdaad eeuwig. Het is maar net hoe je het bekijkt. Wij hebben allemaal het water gedronken dat als kleine watervallen rechtstreeks uit deze bijzondere bron omlaag stroomde.
Of dit speciale water heeft iets gedaan. Of al het mediteren heeft iets gedaan. Of ik gebruik dat allebei als excuus om niet te mediteren. Er is in ieder geval iets veranderd.
Ook los van de uitwerking van het rivierwater raad ik een bezoek aan deze rivier van harte aan. Het is er prachtig en door de rivier waden is een heel bijzondere ervaring. Maar ik weet ook dat mediteren bijzonder én goed voor me is.
Mijn conclusies na ruim 8 maanden dagelijks mediteren zijn:
- Ik word er rustig van
- Hoe vaker je mediteert, hoe makkelijker je in die rustige staat komt.
- Het brengt helderheid in mijn hoofd
- Mijn concentratievermogen is beter
- Ik ben geduldiger
- Ik heb minder last van dingen die me anders storen
- Ik rust uit tijdens een meditatie
- Er komen goede ideeën naar boven
- Mijn gedachten worden geordend
Ik mediteer nu soms korte momenten. Soms tien ademhalingen lang, soms in een yogales die ik volg, of vlak voor ik ga slapen tot ik in slaap val. Mijn conclusie bevestigt meteen wetenschappelijke onderzoeken (niet andersom) die aantonen dat mediteren goed voor jou -en zelfs je omgeving- is. Ik ga ermee door. De ene keer wat intensiever dan de andere. Maar ik schrijf er geen verslag meer over. Dat leidt te veel af. Ik ga het alleen nog maar ervaren.
Net als een bezoek aan de Archeron-rivier brengen, raad ik iedereen ook van harte aan om te onderzoeken wat meditatie met jou doet. Begin met je adem volgen, kies een geleide meditatie of kom naar een yogales. Je kunt bij mij ook privélessen volgen of intensief aan een situatie werken met yoga-coaching. Ook tijdens reiki (en yoga) kunnen we aandacht besteden aan meditatie. Kies wat bij jou past! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Goed in yoga
Posted on October 30, 2017 at 6:25 AM |
![]() |
Kun je goed zijn in yoga? Soms gaat een houding je makkelijk af omdat je van nature lenig bent of juist sterk. Misschien kun je dan zeggen dat je goed bent in die houding, maar kun je ook goed zijn in yoga? Ik denk van niet. Yoga is eerder een soort barometer waarmee je meet hoe het vandaag met je gaat. Als je moe bent of ongeconcentreerd merk je meteen dat een balanshouding lastig is. Je leert met yoga beter te voelen en je vergroot je bewustzijn van lichaam en geest. Het gaat er niet om hoe ver je in een houding komt, maar wat je voelt in die houding. Maar het is natuurlijk wel leuk als een houding fijn is om te doen. Al is dat niet hetzelfde als goed zijn in yoga en dat hoeft ook niet.
In mijn lessen wil ik overbrengen dat je moet voelen hoe ver je kunt gaan. Zonder te forceren. Je hoeft niet verder voorover te buigen of langer in een houding te staan dan goed voelt. Het gaat om wát je voelt. Het gaat om jouw proces en niet of je met je handen bij je voeten komt.
Echt voelen
Behalve fysieke beperkingen kunnen er andere redenen zijn dat je een houding moeilijk of vervelend vindt. Stress kan zich vastzetten in je lichaam en op het moment dat een houding die plek aanspreekt komt het los. Dat kan heel pijnlijk zijn. Vooral omdat die pijn een diepere oorzaak heeft. Dat hoeft niets ernstigs te zijn, maar er komt meer los dan fysieke pijn. Lichaam en geest zijn verbonden, maar dat merken we soms niet. Yoga maakt die verbinding weer zichtbaar.
Zo kan een achteroverbuiging vervelend voelen omdat je dan het hartgebied opent en je wetsbaar bent. Misschien kun je fysiek gezien wel heel makkelijk in de kameel, maar houd die kwetsbaarheid je tegen en vind je het een vervelende houding. Dit zijn dingen die je soms niet eens weet van jezelf. Met yoga kun je dit ontdekken. Op het moment dat de pijn of het ongemak verdwijnt bij die houding is de oorzaak waarschijnlijk ook opgelost. Dus het is niet altijd nodig om het te begrijpen. Wat wel belangrijk is om te begrijpen is dat jezelf met een ander vergelijken geen zin heeft. Maak je niet druk om wat zich aandient. Blijf voelen en als het niet goed voelt kom je uit de houding.
Luisteren naar je lichaam
Ik vind het belangrijk om je eerst bewust te worden van je adem en die te volgen om vervolgens een houding rustig op te bouwen. Door deze rustig op te bouwen kun je goed blijven voelen of je een stapje verder kunt gaan. Of juist beter een stapje terug kunt doen. De kunst is om te voelen wat je lichaam aangeeft en daar naar te handelen. Je grenzen (leren) voelen én respecteren. Als dat je lukt ben je pas echt goed in yoga!
Kapalabhati
Posted on May 31, 2017 at 9:25 AM |
![]() |
ingeademd, middenrif naar buiten
Heb jij moeite om geconcentreerd te blijven tijdens je meditatie? Dan kan de kapalabathi-ademhaling uitkomst bieden. Kapala betekent schedel en bhati schijnend of helder. Het wordt vertaalt als heldere schedel of glansschedel. Deze krachtige ademhalingsoefening heeft een reinigende werking op lichaam en geest en maakt je helder in je hoofd waardoor je concentratievermogen verbetert. Maar deze oefening doet nog veel meer.
Lichamelijke voordelen
- reinigt de neusholten, bijholten en longen
- vergroot de longcapaciteit en versterkt de tussenribspieren
- verbetert zuurstofopname
- wekt energie op en maakt actief
- reinigt het bloed door de vergrote opname van zuurstof
- de buikbeweging reinigt en stimuleert de werking van de lever, milt, maag, hart en alvleesklier
- versterkt de buikspieren
- activeert de darmen
Mentale voordelen
- maakt je hoofd leeg en helder
- vergroot je concentratievermogen
- extra zuurstofopname stimuleert de hersenen
- verbetert je prana (levensenergie)
- laat energie van het derde chakra beter stromen
Doe je mee?
Ga dan zitten in een houding waarin jij goed rechtop kan zitten. Dat mag ook op een stoel zijn.
- Voel hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt.
- Trek als je uitademt de spieren onder je middenrif actief naar binnen tot je helemaal uitgeademd bent. Leg eventueel je hand tussen je navel en onderkant van de ribbenboog en duw dit deel zachtjes naar binnen en omhoog.
- Laat op een inademing deze spieren weer terugveren. Je longen zuigen dan vanzelf nieuwe zuurstof naar binnen.
- Laat de inademingen steeds sneller op elkaar volgen. Er ontstaat een pompende bewegingen die de adem naar buiten stoot.
- De inademingen worden hierdoor steeds korter.
- Oude lucht wordt naar buiten gestoten en opgeruimd. Er komt meer ruimte voor nieuwe zuurstof.
- Begin met series van 10 stotende ademhalingen, adem tussendoor twee keer door. Uiteindelijk kun je de series steeds langer maken, tot wel 100 per keer.
- Blijf na de oefening even met gesloten ogen zitten om de uitwerking te voelen. Je kunt ook meteen doorgaan met je meditatie.
uitgeademd, middenrif naar binnen en omhoog
Let op
- De helderheid in je hoofd kan als lichtheid voelen, maar mag geen duizeligheid zijn. Houd dit altijd goed in de gaten.
- Als je zwanger bent kun je deze oefening beter vermijden.
- Stop de oefening als deze niet goed voelt.
- De kapalabathi kan verlichting brengen bij astmatische aandoeningen, maar doe deze nooit tijdens een aanval of als je het benauwd hebt.
- Doe de oefening niet voor je gaat slapen
- Het is een verwarmende oefening. Doe daarom voorzichtig bij warm weer.
- Let bij de uitvoering op dat je de spieren boven de navel naar binnen en naar boven trekt. De spieren rond en onder de navel doen niets. Die veren alleen mee, maar span je niet aan.
Het kost tijd om deze oefening goed uit te voeren. Oefen hem regelmatig, maar forceer het niet. Probeer eens hoe het is om na deze oefening te mediteren. Ik ben benieuwd of je verschil merkt. Laat het me weten of vraag me om advies als het niet lukt. Succes!
Twee ontmoetingen, vijf elementen
Posted on May 23, 2017 at 9:05 AM |
![]() |
De yogastudio
Afgelopen zaterdag organiseerde ik samen met Elysia Bodywork de workshop 'Yoga & Ontbijt' Het thema was '2 Ontmoetingen, 5 Elementen'. De eerste ontmoeting is die met jezelf op de yogamat. In de les vroeg ik deze enthousiaste yogi's om bij iedere houding en oefening bewust te voelen wat er gebeurde. Belangrijk daarbij is voelen of het goed voor je is of dat je aan het forceren bent. Dit zorgt ervoor dat je je lichaam goed leert kennen. De volgende stap is ook naar de signalen van je lichaam te luisteren. Als de hele groep nog in een houding staat en jouw lichaam zegt 'stop', doe dat dan ook. Niet altijd makkelijk en dat is het volgende aspect van de eerste ontmoeting. Gewoontes worden zichtbaar en als dat gewoontes zijn die jou in de weg zitten kan dat best confronterend zijn.
Het uitzicht tijdens de yogales over Arnhem
Gezond door voeding
De tweede ontmoeting was die met elkaar, aan het ontbijt. De meesten kenden elkaar niet en het was geweldig om te horen wat iedereen deed en wat hun ervaringen met yoga zijn. Het ontbijt zelf was bereid volgens de Chinese 5-elementenleer. Hierbij gaat het om de elementen water, aarde, vuur, hout en metaal. Ieder element is verbonden met bepaalde organen en daar hoort weer bepaalde voeding bij. Voedingsconsulent Elise Brand had dit ontbijt bedacht en klaar gemaakt. Het was biologisch en veganistisch en alle elementen waren vertegenwoordigd in ieder gerecht. Er was havermout met bosbessen, een smoothie met sinaasappel en aardbei, paprika-groentesoep, bietenhummus, appeltjes uit de oven, salade en brood. Elise lichtte alles toe en je kon haar vragen stellen over voeding. In haar voedingsconsulten kan ze hier dieper op in gaan jou persoonlijk advies te geven om jouw gezondheid optimaal te ondersteunen. In combinatie met haar massages versterk je de kracht van een goed dieet.
5-elementensalade
In balans
Yoga is hier ook een mooie aanvulling op. Er zijn oefeningen die de spijsvertering ondersteunen waardoor je voedingsstoffen beter opneemt en afvalstoffen afvoert. Je brengt met yoga lichaam en geest in balans en wordt er sterker en soepeler door. Hierdoor voel je je vanbinnen en van buiten beter en word je gezonder. Ik zat na het ontbijt nog uren vol en voelde hoe voedzaam alles was. De combinatie van yoga en daarna rustig een gezonde maaltijd nuttigen is geweldig. Nu nog een massage of reiki-behandeling erbij en je bent helemaal in balans. Misschien een idee voor de volgende keer, want dit gaan we zeker vaker organiseren!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Zonnegroet-stress
Posted on May 18, 2017 at 3:45 AM |
![]() |
Toen ik 19 jaar geleden voor het eerst de zonnegroet deed lukte me dat voor geen meter. Ondanks dat ik toen 20 uur per week danste en dus wel gewend was om fysiek bezig te zijn kreeg ik het niet voor elkaar. Ik kon de volgorde niet onthouden en raakte buiten adem. Er leek geen eind aan deze serie te komen. Het heeft jaren geduurd voor het wel lukte. Tot die tijd had ik een soort zonnegroetstress. Jaren later volgde ik een les bij een docent die iedere les met de zonnegroet begon. Hier ben ik van deze stress afgeraakt. Wat mij het meeste hielp was dat je op ieder moment mocht stoppen en uitrusten. Dat deed ik dan ook regelmatig. Door rustig te oefenen en niet alles in een keer te willen ging het steeds beter. Zelfs van de hoge plank naar de lage plank gaan zonder in te storten lukte me.
Uiteindelijk werd het makkelijk en stroomde mijn adem rustig en liet ik de bewegingen daarop volgen. Het voelde bijna als een overwinning. Maar ik werd er ook sterk van en soepeler. Mijn conditie verbeterde, ik kreeg meer energie en voelde me tegelijkertijd rustiger. Het is dus de moeite waard om deze serie te leren.
De zon begroeten
De zonnegroet doe je oorspronkelijk vanuit de yogatraditie om bij opkomst de zon te begroeten en je dankbaarheid te tonen voor weer een nieuwe dag. Maar je kunt de zonnegroet ook op een ander moment van de dag doen. Om je lichaam wakker te maken is het fijn een paar intensieve rondes te doen die je rustig opbouwt. 's avonds is het fijn om een rustiger tempo aan te houden door je adem zo lang mogelijk te maken. In de eerste ronde doe ik de hond met hoofd omhoog als een mini-cobra; het bovenlichaam een heel klein stukje optillen. Ik ga via de kathouding naar de hond en de lage plank doe ik op mijn knieën. Dit doe ik om mijn goed te kunnen voelen wat er gebeurt en of alles op de goede plek zit. Zoals schouders naar beneden, want die willen we vaak optrekken. Iedere ronde maak ik de achteroverbuiging van de hond omhoog iets groter en houd ik mijn rug rechter bij de overgang van hond omhoog naar hond omlaag.
Je moet de zonnegroet kennen om dit verhaal te kunnen volgen, maar ik zal binnenkort een filmpje maken om het toe te lichten. Bij foto's vind je een aantal houdingen uit de zonnegroet. Of kom naar mijn Yoga & Ontbijt aanstaande zaterdag om 10u bij StartUp Arnhem. Dan kun je het zelf ondervinden. Ja, het gaat door!! Maar er is nog plek.)
Tips om de zonnegroet moeiteloos te doen
- Neem de tijd om even in iedere houding te blijven. Als je de houding goed kent kun je er makkelijker een serie van maken.
- Adem vaker door als het niet lukt om een beweging in een ademhaling te doen.
- Rust uit wanneer dat nodig is. Vanuit de hond met hoofd omlaag kun je makkelijk naar de kindhouding gaan om uit te rusten.
- Wacht een paar ademhalingen lang na een ronde voor je verder gaat.
- Doe de overgang van hoge naar lage plank pas met knieën van de vloer als het je lukt je rug recht te houden en je schouders omlaag.
- Stop als het te zwaar is. Morgen komt de zon ook weer op en kun je hem opnieuw begroeten.
Bewaren
Bewaren
Yoga achter je bureau
Posted on May 11, 2017 at 9:20 AM |
![]() |
Wanneer je lang achter je bureau zit hebben je nek en schouders vaak veel te lijden. We zitten voorover en gebruiken de ene arm meer dan de andere waardoor we het lichaam verkeerd belasten. Yoga maakt het lichaam soepel en sterk en kan klachten door een verkeerde houding verminderen. Dat kun je in een yogales doen, maar ook achter je bureau.
Vaak hebben we geen tijd om iedere dag yoga te doen. Dat is jammer, want yoga heeft veel voordelen. Ik voel me veel beter als ik regelmatig yoga doe. Mijn lichaam voelt er soepel en sterker door. Andere voordelen zijn dat klachten door bijvoorbeeld ongelijke spierbelasting of een verkeerde houding verminderen. Mijn nekklachten zijn door yoga zo goed als helemaal verdwenen.
Hoe maak je tijd voor yoga?
Ik kom niet iedere dag aan een uitgebreide yogasessie toe. Daarom integreer ik het zoveel mogelijk in mijn dagelijks leven. Tussendoor even vooroverbuigen en me achterover uitrekken kost nog geen minuut. Oefeningen voor nek en schouders kun je zelfs makkelijk zittend op een stoel doen. Doe het op je werk samen met je collega's. Dan stimuleer je elkaar om discipline te krijgen én te houden. Probeer deze oefeningen maar:
Rek je regelmatig goed uit. Maak je eerst lang en buig dan een klein beetje naar achter.
Ga goed rechtop zitten en strek beide armen omhoog.
Buig nu opzij naar rechts. Blijf hier even en doe dan hetzelfde naar links.
Later op de dag maak je je rug, nek en schouders los met door rustig wat cirkels te draaien.
En draai om je as naar rechts en naar links.
Dit alles duurt nog geen vijf minuten. Vervolgens werk je weer rustig verder.
Mini-meditatie
Als je in je pauze een minuut ergens met je ogen dicht rechtop kunt zitten om alleen maar naar je adem te luisteren kunnen je gedachten tot rust komen. Zodat je daarna weer geconcentreerd aan het werk kunt. Vervolgens doe je nog een heupopener door je rechterenkel op je linkerknie te leggen en leun je naar voren. Herhaal het daarna aan de andere kant.
Weer met beide voeten op de grond hang je met je rug voorover.
Aan het eind van je werkdag beweeg je nog een keer alle kanten op met je rug: naar achter, naar voor, opzij en om je as. Misschien kun je hier wel die minuut vrijmaken om je adem te volgen, of doe je een mini-meditatie van tien ademhalingen.
Flitsyoga
In totaal heb je nu misschien tien minuten yoga gedaan over de hele dag verspreid. Het kost weinig tijd en je hebt toch de voordelen van yoga ervaren. Hoe vaker je het doet, hoe meer voordelen je ervaart.Speciaal voor bedrijven geef ik ook yogalessen waarbij ik iedere oefening die we in de les doen vertaal naar een oefening voor aan je bureau om tussendoor te doen. In een groepsles begeleid ik jou en je collega's en de daarna kun je het zelf door de dag heen toepassen.
Ik geef ook lessen flitsyoga waarin ik bij jou en je collega's aan het bureau kom om in 20 minuten een yogales te doen. Daarna krijg je een schema zodat je deze oefeningen zelf iedere dag kunt herhalen. Heb jij ook yoga nodig achter je bureau? Laat je manager dan gauw een afspraak maken voor een proefles.
Bewaren
Yoga voor vrede
Posted on May 4, 2017 at 3:00 AM |
![]() |
Het is 72 jaar na de Tweede Wereldoorlog en nog steeds is er geen vrede op aarde. Er zijn oorlogen en aanslagen, maar ook intolerantie en onnodig geweld. Ik denk dat dit komt omdat veel mensen geen vrede met zichzelf hebben. We vinden vaak dat we allerlei tekortkomingen hebben en willen die compenseren. Een manier daarvan is je eigen gebreken op een ander projecteren. Tegen de ander zeggen wat er mis met hem is zodat jij je beter voelt. Maar voel je je dan ook echt beter? Ik denk dat dit eerder bijdraagt aan de onvrede in de wereld en deze vergroot.
In je eentje kun je geen oorlog stoppen, maar je kunt wel je innerlijke vrede vergroten. Als iedereen dit doet krijgen we een positief sneeuwbaleffect waar de wereld een stuk mooier van wordt.
Vandaag is het Dodenherdenking, een goede dag om wat bij te dragen aan de vrede en hier bewust bij stil te staan. Volg een yogales of doe zelf yoga en kies daarbij 'vrede' als je intentie. Alle oefeningen doe je op een vreedzame en geweldloze manier. Dus zonder te forceren of over je grenzen te gaan. Zo lang of kort als jij wil. Misschien doe je slechts een houding, of juist een uitgebreide serie. Als het maar goed voelt voor jou.
Doe daarna een metta-meditatie, de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid die we op onszelf en de wereld om ons heen richten. Je herhaalt voor jezelf steeds de volgende vier aspecten:
1. geluk
2. gezondheid
3. veiligheid
4. vrijheid.
Ik heb de volgende zinnen geleerd te gebruiken in metta-meditatie:
Moge ik gelukkig zijn.
Moge ik gezond zijn.
Moge ik me altijd veilig en beschermd voelen.
Moge ik vrij zijn van verlangen en afkeer.
Je kunt ze ook als stelling gebruiken: Ik ben gelukkig, Ik ben gezond en zo verder.
- Dit doe je zes keer op de manier die jou het beste bevalt.
- Daarna zes keer gericht op iemand die je dierbaar is.
- Vervolgens zes keer voor iemand die wat verder van je af staat.
- Tot slot zes keer voor iemand waar je problemen mee hebt.
De anderen staan symbool voor meerdere mensen. Alle mensen die je dierbaar zijn, iedereen die je minder goed kent en zelfs mensen waar je een hekel aan hebt van bekenden tot oorlogsvoerders.
Hiermee stuur je positieve vibraties de wereld in. Voel daarna wat het met je doet. Sluit af met de gedachte dat alles goed is en goed gaat met alle mensen. Als het niet tot wereldvrede leidt, dan op zijn minst tot innerlijke vrede.
Laat het loslaten los
Posted on May 1, 2017 at 9:45 AM |
![]() |
In mijn lessen vermijd ik de woorden 'ontspan' en 'laat los' zoveel mogelijk. Veel mensen komen naar yoga voor ontspanning, al is dat eigenlijk een bijwerking van yoga. Overigens wel een goede reden om aan yoga te doen. Yoga gaat erom dat je leert voelen en daarmee bewustzijn creëert. Bewustzijn van je lichaam en vervolgens bewustzijn van wat er zich in je geest afspeelt. Die bewustwording helpt je om dingen te accepteren zoals ze zijn. Vaak als die bewustwording er is, lossen dingen vanzelf op en verdwijnen ze.
Wanneer je wanhopig iets los wil laten lukt het vaak niet. Alles wat je aandacht geeft groeit en als je die vestigt op iets hebt wat je los wil laten maak je het daarmee groter. Loslaten is dan vrijwel onmogelijk.
Voelen in plaats van loslaten
In plaat van loslaten je doel te maken zou je kunnen voelen wat je het eigenlijk is waar je last van hebt. Als je kunt voelen wat er is zonder dat je het weg probeert te duwen of wil laten verdwijnen, wordt het vaak dragelijker. De stress of pijn is er wel, maar je laat hem voor wat hij is. Je maakt het niet groter door in te gaan op de oorzaak van het probleem, maar je duwt het ook niet krampachtig weg. Je laat het er gewoon zijn en doet er verder niets mee. Het probleem zelf krijgt dan niet jouw aandacht en wordt daardoor ook niet groter.
Wat je eigenlijk doet is observeren wat het met je doet. Waar voel je het in je lichaam en hoe voelt dat? Voel dan aandachtig wat het is dat je tegenkomt. Je verandert het gevoel niet en duwt het ook niet weg, maar vaak door het er te laten zijn verdwijnt het toch. Dat komt omdat het dan weer gaat stromen. Je hebt het losgelaten door het te laten. Heel simpel eigenlijk.
Oefening
- Zet een timer op 10 minuten
- Zit in een voor jou fijne zithouding, maar wel rechtop
- Adem 10x bewust in en uit
- Laat nu je adem vanzelf gaan en volg deze beweging met je aandacht
- Voel of er plekken zijn in je lichaam die de aandacht trekken
- Ga met je volledige aandacht naar een zo'n plek
- Merk op hoe deze plek voelt zonder er iets aan te veranderen
- Blijf net zo lang bij deze plek tot deze verdwijnt
- Ga dan naar de volgende plek
Doe deze oefening net zolang tot alle plekken opgelost zijn of goed voelen. Misschien blijf je wel de hele tijd bij de eerste plek of ben je heel snel klaar. Als je alle plekken gehad hebt of als er helemaal geen plekken zijn volg je alleen je adembeweging. Je mag de oefening ook langer doen.
Adem wel goed door. Als je gestrest bent heb je de neiging om je adem vast te zetten en dat maakt de spanning of pijn nog groter. Als het lukt om te voelen wat er is en er niets meer mee te doen, laat je het meestal vanzelf los en ontspan je, maar daarvoor moet je wel eerst het loslaten loslaten.
De stilte
Posted on April 24, 2017 at 5:45 AM |
![]() |
Bang voor de stilte
Niet iedereen kan tegen stilte. Als er stilte is en geen afleiding heb je alleen jezelf nog. Dat kan soms confronterend zijn. De dingen die je liever wegstopt worden zichtbaar. Dat wegstoppen doen we meestal liever dan onze problemen onder ogen komen. Maar als je dat niet doet worden ze juist groter. Het kan heel eng en frustrerend zijn om de dingen waar je niet zo blij mee bent onder ogen te zien. Zelfs als het kleine problemen zijn.Het lijkt dan makkelijker ze te negeren en onze aandacht naar buiten te richten. We kunnen onszelf afleiden met eten, televisie kijken, maar ook een boek lezen of zelfs met sporten of de natuur opzoeken. Het gaat om de manier waarop je al die dingen doet. Het kan rust geven, maar ook voor onrust zorgen. Het onderliggende probleem verdwijnt er in ieder geval niet door.
Observeren
In yoga keer je met je aandacht naar binnen en observeer je of voel je wat er is. Je hoeft er niet op in te gaan. Ernaar kijken is eigenlijk helemaal niet eng. Het is er toch al en je sleept het constant met je mee. In plaats van de bedenken wat de oorzaak is kun je ook voelen hoe het voelt. Waar in je lichaam voel je het en hoe voelt dat? Wordt het groter als je er met je aandacht heen gaat, of lukt dat zelfs niet. Ook goed. Je bent er in ieder geval niet voor weggelopen.
Door er met je aandacht naartoe te gaan ben je dat wat er aan de hand is niet aan het negeren en zal het niet groeien. Tenzij je erover na gaat denken en je druk gaat maken over de oorzaak. Misschien maakt de situatie je boos op anderen of op jezelf. Of je voelt je weer machteloosheid over iets wat er gebeurde. De kunst is dan om niet in het verhaal te duiken, maar je er bewust te zijn van die boosheid of machteloosheid. Als je dan irritatie voelt over het feit dat er boosheid is kun je waarnemen dat er irritatie is. Nog steeds met afstand van het verhaal. Je bent nu in feite de confrontatie aangegaan met het probleem. Zo krijgt het de kans er te zijn en geef je het de ruimte die het nodig heeft om te verdwijnen.
Niet vechten
De oorzaak zal waarschijnlijk niet verdwijnen, maar jouw reactie daarop wel. De situatie wordt er in ieder geval niet erger van. Je geest laat narigheid toe in een hoeveelheid die jij aankunt. Daarom duurt rouwen vaak zo lang. Steeds komt er een stukje boven dat je kunt verwerken en daarna komt het volgende stukje pas. Door tegen nare emoties te vechten worden ze groter. Het onderliggende probleem niet, maar lijkt wel groter door de uitvergrote emoties. Het is dan de omgedraaide wereld. De reactie op je probleem is dan groter dan het probleem zelf.
Als je de stilte toe kunt laten geef je de emoties de kans tot rust te komen en de oorzaak ervan ook. Meditatie helpt hierbij. Probeer het maar. Je kunt ieder moment beginnen, maar ook stoppen. Niets om bang voor te zijn dus.
Begin met het volgen van je natuurlijke adembeweging en tel de in en uitademingen.
Tot je bij 5 bent. Stop als je wil of ga door tot 10 en dan tot 15 of 20 en zo verder.
Komen er gedachten of emoties voorbij, dan mag je die benoemen en ga je weer verder met je adem tellen, zonder op de gedachten of emoties in te gaan.
Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het gaat en hoe fijner het voelt om de rust toe te laten. We zijn vaak op zoek naar rust en ontspanning, maar als die er dan is jagen we hem weg met allerlei afleiding: beeldschermen, te veel praten, van alles tegelijk doen en vooral niet aandachtig bezig zijn met wat er is. Je ontdekt langzaamaan dat het veel fijner is en je verslaving aan constante prikkels wordt minder. De stilte toelaten is alleen maar goed voor je. Natuurlijk mag je ook de drukte weer opzoeken. Het gaat om de balans en het bewustzijn daarvan.
Namasté
Posted on April 17, 2017 at 2:30 PM |
![]() |
De yogales is afgelopen, je zit net weer rechtop na de eindontspanning, je docent zegt nog wat dingen en sluit dan af met 'namasté'. Jij herhaalt dit braaf, want dat hoort kennelijk bij yoga. Maar weet je ook wat je zegt?
Namasté is een Sanskrietwoord dat op verschillende manieren vertaald kan worden. Het is een groet. Nam betekent buigen en namasté ik buig voor jou. Bij het uitspreken van deze groet breng je meestal beide handpalmen met de vingers naar boven gericht tegen elkaar ter hoogte van je hart, er wordt ook vaak een kleine buiging met het hoofd bij gemaakt. Deze beweging zonder het uitspreken van namasté heeft dezelfde betekenis.
De vertaling die mij is geleerd is 'Ik groet het goddelijke in jou.' Dat vind ik erg mooi, maar wat bedoel je ermee? Het woord goddelijk heeft voor iedereen een andere betekenis. Ik bedoel er datgene mee waar jij in gelooft. Dat kan een religie zijn of energie, de zon, het lot, het universum, jezelf of van alles wat. Ik groet het goddelijke in jou kan ik alleen zeggen als ik ook daadwerkelijk vind dat de ander uit goddelijke energie bestaat. Ik geloof dit oprecht en daarom kan ik het zeggen.
Als de ander goddelijke energie is, ben ik dat ook. Dus ik groet iets wat gelijk is aan mezelf. Daarmee zeg je dat je gelijk bent aan elkaar. We zijn ook allemaal gelijkwaardig, er is nooit een reden dat jij belangrijker bent dan een ander. Dat vind ik zo mooi aan dit woord. Mijn vertaling van namasté is dan ook: we zijn allemaal gelijk. Dit woord zegt eigenlijk meer dan woorden kunnen zeggen. Daarom gebruik ik het altijd om de les mee af te sluiten.
Namasté.
Bewaren
Van voor naar achter, van links naar rechts...en opzij
Posted on April 10, 2017 at 10:00 AM |
![]() |
Mijn wervelkolom van de voorkant gezien (op het keukenraam geplakt. : ) )
De wervelkolom kan vier kanten op bewegen:
- voorover
- achterover
- opzij
- draaien
Goed, naar links én naar rechts, dus 5 kanten. Of een combinatie van deze richtingen, bijvoorbeeld voorover en dan draaien.
De wervelkolom begint bij het staartbeen, dat zijn 3 of 4 met elkaar vergroeide wervels, daarboven het heiligbeen dat bestaat uit 5 vergroeide wervels, dan 5 lendenwervels, 12 borstwervels en 7 halswervels, die allemaal ten opzichte van de wervel ervoor of erna los kunnen bewegen. Tijdens bewegingen met de rug voel je vaak dat bepaalde delen van je rug minder makkelijk bewegen dan andere delen. Vooral in een yogales wanneer je bewust let op wat er in je lichaam gebeurt kun je dit merken.
Scheve rug
Door yoga heb ik gemerkt dat mijn wervelkolom behoorlijk uit balans is. Ik heb een scoliose, maar heb daarmee toch de dansacademie kunnen doen. In een balletles doe je ook alle bewegingen beide kanten op om de spieren gelijkmatig te trainen. Vaak heb je wel een voorkeurskant. Draai je linksom makkelijker of doe je een spagaat liever met je rechterbeen voor. Als je dat merkt train je gewoon de andere kant harder om het in balans te krijgen. Je gaat niet onderzoeken waar het vandaan komt. Bij yoga doe je alles wat je naar rechts doet ook naar links. Maar je doet het met bewustzijn van wat er in je lichaam gebeurt, zonder doel. Bij dans is het doel het zo goed en mooi mogelijk te doen, koste wat kost.
Beide methodes zorgen ervoor dat je recht en symmetrisch blijft. Het gaat in yoga niet om hoe de houding eruit ziet of hoe ver je met je handen naar je tenen gaat, maar om wat je voelt. Als dat niet goed voelt ga je minder ver. Door de houdingen waar je grote verschillen voelt tussen links en recht te blijven oefenen worden die verschillen uiteindelijk minder. Omdat je bij dans er niet op let of het goed voelt had ik nooit door dat bepaalde bewegingen door mijn scheve rug lastiger waren.
Voorkeurshouding
Nu merk ik steeds beter dat ik vaak naar dezelfde kant leun omdat ik dan mijn eigen kromming van de rug volg. Heel logisch, maar daarmee vergroot ik deze uiteindelijk. Zo lig ik het liefst op mijn linkerzij, dan buigen de bovenste wervels met de scoliose mee naar rechts en lig ik lekker. Om te voorkomen dat ik echt krom groei ga ik vaker op mijn andere zij liggen. Eerst voelde dat vervelend en deed ik het heel kort. Nu kan ik ook op mijn rechtzij slapen.
Iedereen heeft wel plekken in zijn wervelkolom die niet helemaal goed zitten. Als je daar niks mee doet verergert dat. Veel oudere mensen hebben een sterke kromming naar voren in de bovenrug. Ons hele leven zijn we veel naar voren gericht; autorijden, naar beeldschermen kijken, koken, lezen of voor kinderen of een huisdier zorgen. Geen wonder dat we voorover groeien.
Rechtop door yoga
Ken je die yogi's van in de 80 die helemaal rechtop staan zonder rugproblemen? De yoga helpt hun rug gezond en recht te houden. Nu hoef je niet meteen iedere dag naar yoga te gaan, maar het is wel een goed idee om iedere dag een achteroverbuiging te doen. De sfinx, cobra, de boog of zelfs de krokodil kun je gewoon op je bed doen voor je gaat slapen. Doe een staande halve maan of rek je gewoon lekker uit. Hier vind je deze houdingen, maar als je er niet uitkomt kun je altijd naar een yogales komen of een afspraak maken.
Huiswerk
Yoga kun je ook in je leven integreren door tussendoor even voorover, achterover en opzij te buigen. Een draaiing kun je heel makkelijk zittend op je (bureau)stoel doen of op de bank. Begin maar vast met deze “huiswerkopdracht”:
Neem minstens drie keer per dag bewust de stand van je rug waar. Ben je geneigd om steeds een kant op te bewegen? Probeer dat af en toe ook de andere kant op te doen. Misschien heb je een voorkeurshouding waar je je nog niet bewust van was.
In de kat kun je ook goed voelen wat er met je rug gebeurt. Daarbij maakt hij de rug soepel.
KAT – BIDALASANA
- begin in de kruiphouding
- op je uitademing maak je de rug bol
- op de uitademing hol
- herhaal dit zolang het goed voelt
- adem door met een bolle rug en met een holle rug
De beweging begint bij het bekken, zitbotten naar de grond laten wijzen en daarna naar het plafond. De wervels volgen een voor een, een soort wave dus. Kom uit de houding en voel na (lijkhouding – savasana of kindhouding – balasana).
Voel welke delen van je rug soepel zijn en welke delen niet. Let ook op of er na verloop van tijd verandering komt.
Veel succes! Ik hoor graag hoe het ging.
Bewaren
Bewaren
Wat als je gaat voelen?
Posted on April 3, 2017 at 8:15 AM |
![]() |
Bij yoga verleg je je grenzen zonder over je grenzen te gaan. Een oefening mag absoluut geen pijn doen. Toch gebeurt het soms dat je een bepaalde houding doet en je daarna pijn voelt. Komt dat dan door de houding of was die pijn er al en voelde je het niets?
Als je pijn voelt na een asana kan dat inderdaad door die houding komen. Maar trek niet meteen de conclusie dat yoga niet goed voor je is. Het is eerder zo dat de houding, of de duur van de houding, op dat moment niet goed voor je was. Waarschijnlijk ben je te lang in de houding gebleven of te ver in de houding gegaan. Bijvoorbeeld te ver voorovergebogen.
Het kan ook zijn dat spanning die er al zat los komt door de houding en dat doet pijn. Gelukkig heb je niets beschadigd. Je hebt juist het herstel in gang gezet. Stress zet zich namelijk vast in je lichaam en het kan heel goed dat je dat niet doorhad tot het los kwam. De houding die hiervoor zorgde is dus niet slecht voor je. Waarschijnlijk is deze juist goed omdat hij helpt oude spanningen op te ruimen. Dus het is zinvol om de houding vaker te doen. Alleen niet te lang en zeker niet geforceerd.
Oud zeer
Spanningen zitten soms jarenlang vast in je lichaam en op het moment dat ze vrijkomen kunnen de onderliggende oorzaken ook weer naar boven komen. Dan heb je niet alleen het fysieke ongemak, maar wordt ook de emotionele kant weer opgerakeld.
Soms weet je niet eens wat er nou loskomt en dat hoeft ook niet. Je hebt een proces van loslaten in gang gezet. Geen zorgen, meer dan je aan kunt gebeurt er niet. Laat toe wat je wel aan kunt en je weerstand verzacht. Met het verzachten van je weerstand kan ook de pijn verdwijnen. Het onderliggende probleem is misschien al opgelost en de spanning ervan die nog in je lichaam zat kan nu ook opgelost worden. Oud zeer doet ook pijn in je lichaam en kan je verrassen als het opeens voelbaar wordt. Hoe beter je wordt in voelen, hoe meer pijn er zichtbaar of voelbaar wordt. Maar ook die pijn gaat voorbij.
Het goede nieuws
Als je dit allemaal voelt ben je in ieder geval bezig met voelen. Dat is goed nieuws, want nu kun je sneller voelen wanneer iets niet goed voor je is. Niet alleen in een yogahouding, ook in het dagelijks leven. Wanneer je gaat voelen kom je soms vervelende dingen tegen, maar deze helpen je om je grenzen te ontdekken. Zo kun je nieuwe pijn voorkomen. Er is een bewustwordingsproces op gang gekomen dat de rest van je leven door blijft gaan, heb ik tot nu toe ervaren. Probeer te voelen wat er te voelen valt, zonder er iets aan te veranderen. Anders ga je krampachtig het gevoel bestrijden waardoor het weer groter wordt. Nu je dit weet kun je oude en nieuwe spanning misschien anders benaderen. Erken het, voel het en laat het er zijn. Blijf er vooral bij ademen, dat vergeten we vaak in tijden van stress (en daarbuiten). Kijk vervolgens wat er gebeurt. Verwacht alleen geen wonderen. Misschien gebeuren ze wel, maar dat is niet je doel.
Leer alleen maar te voelen, al is dat niet altijd fijn. Hoe beter je kunt voelen wat er gaande is, hoe beter je voor jezelf kunt zorgen en je grenzen respecteren.
Voelen is het uitgangspunt voor YOGA-COACHING. Daarin kun je met yoga en andere technieken aan een fysiek of mentaal probleem werken. Hierover vertel ik binnenkort meer!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Gaap in, gaap uit
Posted on March 6, 2017 at 6:45 AM |
![]() |
Je rekt je uit, bedekt netjes je mond terwijl je gaapt en....er komt een opmerking: “Vanavond vroeg naar bed”, “Ben ik zo slaapverwekkend?” of iets anders waar ik kriebelig van word. Laat me gewoon gapen en bemoei je er niet mee. Ik heb niks tegen gapen, maar de wereld om mij heen wel. Dat snap ik niet. Gapen is toch eigenlijk gewoon diep ademhalen?
Als het lichaam wil gapen moet je dat toelaten. Hoe voel je je daarna? Ik merk dat gapen ontspannend werkt en helpt los te laten. Geweldig, want ontspannen en loslaten op commando werkt vaak averechts. Of wellicht is het de ontspanning die het gapen teweeg brengt.
Vaak als je een paar keer diep in- en uitademt begin je vaak vanzelf te gapen. Diep en rustig ademen is een simpele oefening om spanning los te laten. Daar begin ik vaak mee in de yogales. Misschien voelt het wat onwennig om in een groep te doen. Oefen het dan rustig thuis als je alleen bent. Maar houd het gapen niet tegen. En zeg vooral geen sorry als je gaapt.
Frisse lucht voor je hersenen
Wat gapen precies is weten wetenschappers ook niet. Er zijn verschillende onderzoeken geweest, maar nergens blijkt echt duidelijk uit hoe het zit. Een uitleg is dat het lichaam meer zuurstof binnen probeert te krijgen via gapen. Dat vind ik best aannemelijk klinken. Een andere theorie die ik gehoord heb is dat het dient om de lichaamstemperatuur te reguleren. Het zou je hersenen afkoelen zodat ze niet oververhit raken. Je gaapt sneller wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan je lichaamstemperatuur, dus dat kan wel kloppen.
Volgens mij heb ik nog nooit uit verveling gegaapt, maar wel als ik moe ben. Ik kan me dus goed voorstellen dat gapen dient om extra zuurstof op te nemen in het lichaam. Het lichaam vraagt om energie en de snelste manier is om dat op te nemen uit de zuurstof die overal om ons heen is.
Laat elkaar lekker gapen
Tijdens de theorielessen op de yogaopleiding zat ik ook vaak te gapen. Absoluut niet omdat het saai was, maar het stil zitten in de muffe binnenlucht maakte me moe. Waarschijnlijk wilde mijn lichaam die extra zuurstof binnenhalen of raakten mijn hersenen oververhit van alle informatie. Met name de interessante filosofielessen hadden een overweldigende uitwerking op mijn hersenen, omdat de theorie zo diepzinnig is. Toen we een keer buiten theorieles hadden gaapte ik helemaal niet. Ook voelde ik me een stuk fitter. De frisse lucht zorgde waarschijnlijk voor voldoende afkoeling voor mijn hersenen en voor zuurstof om alert te blijven.
Maar als je toch gaapt heeft dat kennelijk een reden. Dus trek je niets aan van wat anderen daarvan vinden. En zullen we er dan ook niets meer van zeggen met zijn allen? Lijkt me heerlijk. Gaap dus zoveel je wilt. Gaap in, gaap uit en gaap vooral lekker mee!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Vitaal op je werk
Posted on February 8, 2017 at 6:25 AM |
![]() |
Na iedere les bedrijfsyoga ben ik weer blij met de reacties van de deelnemers. Ik wil mensen laten ervaren wat yoga voor hen kan doen en merk dat het lukt. Regelmatig yoga beoefenen brengt je geestelijk en lichamelijk in balans. Wat je helpt beter om te gaan met stress, fysiek soepeler en sterker te worden en je beter te concentreren.
Je kunt niet 8 uur per dag effectief aan het werk zijn. Daarom kun je dus prima een deel van die tijd bezig zijn met lichaam en geest in balans brengen. Veel beter dan urenlang stilzitten achter je bureau. Deze werktijd waarin niet geproduceerd wordt verdient zich in feite terug omdat werknemers er productiever door worden en minder vaak ziek zijn. Van sommige mensen hoorde ik terug dat ze na hun yogales in de lunchpauze efficiënter door konden werken en 's avonds minder moe waren. Anderen vertelden dat yoga hen hielp om meer te ontspannen. Ook waardeerden ze het dat hun werkgever de mogelijkheid aanbiedt om aan hun gezondheid en vitaliteit te werken, op de werkvloer. Samen met het onderlinge contact met de andere yogadeelnemers zorgt dit voor een goede sfeer in het bedrijf.
Wanneer mensen de voordelen van yoga op het werk ervaren zijn ze geneigd om ook in hun vrije tijd yoga te doen of meer te bewegen. Dat gaat ook makkelijker omdat ze zich fitter voelen. Yoga doet hen goed wat motiveert dit vaker te doen. Daar profiteren zowel het bedrijf als deze yogi's van.
De effecten van yoga
Met yoga verbeteren de lichaamsfuncties, zoals de bloedsomloop, spijsvertering en het zenuwstelsel. Hierdoor verbetert de weerstand en nemen vage klachten af. Door het versoepelen en versterken van het lichaam worden bijvoorbeeld rug- en nekklachten voorkomen of verminderen deze.
Yoga doe je met aandacht en rust en dat vergroot je bewustzijn en concentratievermogen. Het leert je beter te voelen wat er gaande is. Dat maakt je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker. Zo kun je stress-situaties beter aan en voel je sneller wat je nodig hebt, waardoor je minder snel over je grenzen gaat en jezelf uitput. Als je toch ziek wordt kan yoga helpen sneller te herstellen.
Dit heb ik allemaal zelf ervaren met yoga. Omdat ik daar zo enthousiast over was ben ik les gaan geven. Ik vind het geweldig dat anderen deze voordelen ook merken. Steeds meer bedrijven zien in dat yoga hun personeel en bedrijfsprocessen kan ondersteunen. Dat noem ik een geweldige ontwikkeling. Als deze zich voortzet zullen er veel meer tevreden en gezonde werknemers bij komen, wat goed is voor het het bedrijf én de werknemers.
Bewaren
In Je Vrouwenkracht
Posted on January 23, 2017 at 11:50 AM |
![]() |
Gisteren gaf ik samen met holistisch masseuse en voedingsconsulente Elise Brand van Elysia een workshop over de kracht van de vrouwelijke cyclus. Onze maatschappij is niet echt ingesteld op de schommelingen die deze teweegbrengt. Vrouwen moeten mee in de maatschappij die vooral op mannen is gericht, terwijl ze daar niet voor gemaakt zijn. Iedere fase van de vrouwelijke cyclus heeft namelijk andere kwaliteiten en die kun je niet in een vast ritme dwingen. Wanneer vrouwen het ritme van de huidige maatschappij volgen zullen ze meestal hun natuurlijke behoeften voorbij gaan en daarmee hun kwaliteiten minder benutten. Yoga kan hier goed bij ondersteunen, want yoga brengt je hele systeem in balans en daarmee ook je hormoonstelsel.
Pas je activiteiten aan
In de ene fase heb je bijvoorbeeld meer behoefte om je terug te trekken en in een andere fase juist niet. Nu is dit vooral binnen de werksituatie niet altijd mogelijk om je daar volledig naar te richten, maar daarbuiten kun je je activiteiten vaak wel aanpassen.Ook je yogabeoefening kun je daarop aanpassen. Bijna alle yogahoudingen kun je op een makkelijke manier, maar ook intensief doen. Kies voor de vorm die op dat moment bij je past. Maak bijvoorbeeld de spreidstand bij de krijger (virabhadrasana 1 en 2)groter om de houding zwaarder te maken of richt je meer op het contact van je voeten met de grond in de houding met een kleinere spreidstand om het rustig te houden. Of varieer in de brug (setu bandhasana) in hoe hoog je het bekken optilt. De schouderstand wordt afgeraden tijdens de menstruatie, daarvoor zou je de L-houding (urdhva prasarita padasana) kunnen doen, eventueel met de benen tegen de muur. Maar ik ben van mening dat als het goed voelt je de schouderstand ook tijdens de menstruatie mag doen. Het belangrijkste is dat je voelt. Dat voelen oefen je in iedere yogales. Voel hoe het vandaag is zodat je daar je yogabeoefening op aan kunt passen.
Fasen van de cyclus
In onze workshop vertelde Elise over de vier fasen binnen de cyclus en welke kwaliteiten daarbij horen. Dus wat je op dat moment goed kunt, maar ook wat je beter op en ander moment kan doen. Zij legde de link naar voeding die kan ondersteunen om de desbetreffende fase beter te laten verlopen. Ik gaf yogaoefeningen om bewust te voelen en leerde hoe je per houding kunt onderzoeken wat je die dag aan kunt. Als je asana's op die manier uitvoert heeft dat als bijwerking dat je daarna, of al tijdens de oefening, makkelijk kunt ontspannen. Ontspanning is belangrijk omdat stress een behoorlijk negatieve invloed op ons lichaam heeft. Het kan zelfs je cyclus uit balans brengen en menstruatieklachten geven.
Kennis van de fasen van de cyclus kan je helpen deze beter te begrijpen en hiernaar te handelen. Ik wist dit tot voor kort niet en volg de fasen nu beter. Het is fijn als ik begrijp waarom ik de ene week moe ben en de andere juist bruis van de energie. Of waarom ik de ene week moeiteloos blogs schrijf en nieuwe contacten leg en de week daarna weer niet. Nu ik dit weet kan ik mijn activiteiten hierop afstemmen. Natuurlijk is dit niet altijd te plannen, maar wanneer dat wel kan raad ik het zeker aan. Ook kan het voor iedereen weer anders zijn. De een reageert nu eenmaal heftiger op deze hormoonveranderingen dan de ander. Het komt er voor mij vooral op neer dat leren voelen essentieel is en handelen naar wat er op dat moment is nog meer.
Bewaren
Categories
- acceptatie (3)
- achteroverbuiging (3)
- adem (11)
- asana (7)
- bedrijfsyoga (4)
- bewustzijn (5)
- concentratie (1)
- dagelijks leven (1)
- ego (1)
- energie (2)
- gehechtheid (1)
- iedere dag mediteren (2)
- kinderyoga (0)
- meditatie (9)
- nidra (1)
- ontspanning (9)
- Patanjali (2)
- reiki (1)
- stoelyoga (1)
- verandering (5)
- voelen (2)
- vooroverbuiging (2)
- yoga-coaching (1)
- yoga op het werk (5)
- zitten (1)